Oświadczenie Zarządu PTMEiA-A

Warszawa, 3 grudnia 2019 roku

Z ogromną uwagą i smutkiem obejrzeliśmy program „Superwizjer” TVN24 poświęcony skutkom zabiegów powiększania i modelowania części ciała za pomocą preparatu Aquafilling/Los Deline. Na podstawie uzyskanych informacji wiemy również, że preparat był używany do zabiegów w założeniu mających na celu korektę wyglądu pośladków i miejsc intymnych.

W oparciu o naszą wiedzę i informacje pojawiające się w mediach w/w preparat sprowadzany był do Polski przez prywatnego importera, który jest lekarzem. Polskie Towarzystwo Medycyny Estetycznej i Anti-Aging, organizacja zrzeszająca lekarzy zajmujących się tą dziedziną medycyny, nigdy w jakikolwiek sposób nie miało do czynienia z w/w produktem, nigdy nie był prezentowany podczas naszych kongresów czy innych spotkań, nigdy nie mieliśmy w jakikolwiek oficjalny sposób z nim do czynienia. Co więcej, podczas corocznych kongresów organizowanych przez nasze Towarzystwo były prezentowane powikłania po zabiegu Aquafilling, co powinno być przestrogą dla lekarzy, którzy traktowaliby go jako rozwiązanie w medycynie estetycznej.

Osoby dystrybuujące i rozpowszechniające tego typu preparaty oraz przeprowadzające tego rodzaju zabiegi nie są członkami PTMEiA-A. Ubolewamy, że procedury z użyciem w/w preparatu przez nieodpowiedzialnych lekarzy były nazywane zabiegami z zakresu medycyny estetycznej. Zakładamy, że w/w produkt jako produkt medyczny był dystrybuowany zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem, a to oznacza rejestrację w odpowiednich urzędach po przedstawieniu niezbędnej dokumentacji.

Do momentu nagłośnienia sprawy przez media PTMEiA-A nie otrzymało żadnego oficjalnego zgłoszenia problemu wynikającego z zastosowania tego preparatu. Członkowie naszego Towarzystwa zwracali jednak uwagę na ryzyko i wątpliwości wynikające z wykonywania procedur z w/w preparatem. Jako członkowie organizacji PTMEiA-A, której leży na sercu prawidłowy i zgodny z obowiązującymi regułami rozwój tej nowej dziedziny medycyny, jesteśmy zbulwersowani zaistniałą sytuacją oraz oświadczamy, że jesteśmy otwarci na niesienie wszelkiej pomocy polegającej na m.in. zbieraniu danych oraz udzielaniu porad pacjentom.

Od początku naszej ponad 25-letniej aktywności apelujemy do lekarzy praktykujących medycynę estetyczną nie tylko o etyczne postępowanie w codziennej praktyce medycznej (co jest obowiązkiem każdego lekarza), ale i o odpowiedzialny dobór terapii i preparatów, które są w zgodzie z oficjalną wiedzą medyczną i które zapewniają bezpieczeństwo pacjenta. Zgodnie z tą ideą organizujemy np. sesje naukowe dotyczące zabiegów i terapii mających oparcie w EBM (evidencebased medicine).

Zapewniamy, że jako PTMEiA-A staramy się ze wszystkich sił, żeby nasi członkowie poszerzali swoją wiedzę medyczną, aby byli informowani o wszystkich sprawdzonych klinicznie terapiach, a do wszelkich „rewelacyjnych” preparatów i urządzeń podchodzili bardzo krytycznie.

Wielokrotnie reagowaliśmy na nieodpowiedzialne i nie licujące z zawodem zachowania niektórych lekarzy (tak poprzez bezpośredni kontakt, jak i zgłoszenie do organizacji samorządu lekarskiego) i będziemy nadal piętnować to wszystko, co szkodzi pacjentom oraz środowisku poważnie i odpowiedzialnie traktujących swój zawód lekarzy.

Za Zarząd PTMEiA-A
Dr Andrzej Ignaciuk